Pécel-környéki kirándulás – az Isaszegi Természetbarát Klub beszámolója

2007-07-28

Ezt a túrát eredetileg múlt szombatra terveztük, de az akkori 41 fokos meleg miatt egy héttel későbbre, mára halasztottuk azt. Jól (?) döntöttünk: ahhoz képest a mai harminc-egynéhány fok nem is volt elviselhetetlen. A nagy meleg és a szabadságok azért tükröződtek a létszámon: összesen nyolcan vágtunk neki a távnak.

Vonattal mentünk Pécelre. A Z sáv jelzésen hagytuk el a várost, majd a Pest Megyei Pirossal (PMP) és a S sáv jelzéssel együtt haladtunk tovább. A Kovács-laposa elnevezésű tisztáson megreggeliztünk (1. kép). Ugyanezt tette egy pillangó is (2. kép). Útközben új fogalommal ismerkedtünk meg, mégpedig a természetvédelmi kutyával (3. kép). Gratulálunk a nyelvújítónak! A P+ jelzésen értünk fel Bajtemetésre, az elhagyott katonai objektumhoz (4. kép). Örömmel láttuk, hogy a terület megtisztítása elkezdődött, megpróbálják útját állni a még használható dolgok további széthordásának. Azért azt nagyon reméljük, hogy a magánosításnak nem esnek áldozatul az odavezető utak (P+, P háromszög). A geodézia-toronyból (5. kép) sajnos dolgos kezek korábban kivágták a vaslépcsőt. Kár! Gyönyörű kilátás lenne onnan az egész környékre.

Továbbmenve a napraforgók “tetején” már láttuk a következő célpontunkat, a Millenniumi Parkot. (6. kép). Itt egy régi mondás “mindent elvisznek, ami nincs lebetonozva” megdőlését láthattuk (7. kép). Nagynehezen összeállt a csapat egy csoportképre (8. kép).
A Park megtekintése után visszamentünk a PMP-hez és azon, majd a P+ jelzésen indultunk Pécel felé. Ez utóbbi igazi hullámvasút-jellegű út volt. Még mondja valaki, hogy a Gödöllői-dombságon nincsenek meredek lejtők, emelkedők (9. kép)?

Pécelen vezetéssel megnéztük a Ráday-kastélyt (10. kép). A jól felkészült idegenvezető mellett nagyon élveztük a kastély hűvösét is. A vasútállomás felé egy jutalomfagyizással kedveskedtünk magunknak (11. kép).

Összesen 15 km-t tettünk meg. A vonatra várva megállapítottuk, hogy a meleg ellenére érdemes volt eljönni.

Notter Béla

Kategória: Beszámolók


Hírek, beszámolók