Megtaláltuk a Mikulást! – az Isaszegi Természebarát Klub beszámólója

2007-12-11

2007.12.09-én a Pest Megyei Természetbarát Szövetség által meghirdetett Erdei Mikuláskereső túrára 20-an jelentkeztünk. 8 órakor beszéltünk meg találkozót a Művelődési Ház előtt és – kis jóindulattal – ott is volt mindenki időre. Öt kocsival indultunk. Pesten viszonylag jól át tudtunk kelni, így 1/4 10-re a budaőrsi Polgármesteri Hivatalhoz értünk, ahol a regisztráció és az útbaigazítás történt.

Mivel ez a túra elsősorban gyerekeknek tartott meglepetést, a túravezetést átadtam nekik. Ők élvezetttel el is kezdték keresni a a piros kereszt jelzéseket és a kihelyezett Mikulás-képeket (1-2. kép). Az már más kérdés, hogy egy sarokkal messzebb annyira összekeveredtünk az abonyiak népes seregével (3. kép), hogy már nemigen tudtak önállóan jelzést keresni. Jobbról elhagytuk az Odvas-hegy nyúlványát (4. kép) és állandóan emelkedő úton haladtunk felfelé. Egyszeriben megszűnt a panasz a hűvös időre. Az erdőben nem is volt feltűnő, de a kopár hegytetőre felérve tapasztalhattuk, hogy mekkora köd van. A vitorlázó emlékmű mindenkit megállított legalább egy fénykép erejéig (5. kép). A gyerekek legnagyobb örömére a kifüggesztett Mikulás-képek egyre nagyobbak (6. kép) lettek, ami a Mikulás közelségét jelentette. Nem is kellett sokáig menni, elértük a sátorlakó Mikulást. Félreálltunk kicsit, hogy az abonyiak Nagyné Erzsike vezérlésével rendezhessék soraikat (7. kép) és a Mikulás elé járulhassanak.
Ezután mi következtünk. A mi csapatunkban mindenki jó volt, ezért ajándékot is kapott (8-12. kép).

Továbbindulva a P jelzésen hamarosan elértük a Piktortégla-üregeket (1. kép). A ködös idő miatt nem mentünk fel Csillebércre, hanem a P jelzésen visszafordultunk Budaörsre. A volt kőbányától (a 14. képen Házimikulásaink láthatóak) a köd ellenére is jól látszott a szemben lévő Kő-hegyen lévő feszület és kápolna (15. kép). El is határoztuk, ha legközelebb erre járunk arra megyünk fel. Egy kertben hatalmas nyulakat láttunk . A Kálvárián jó volt látni a 2002-ben eredeti rajzok és képek alapján újjáépített kápolnát (16. kép). Mielőtt visszaértünk a kocsijainkhoz, láttuk a Hunyadi János szobrát is (17. kép).

A túra befejezéseként még megnéztük a Dr. Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjteményt (18-19. kép), amely gazdagon mutatja be a budaörsi németek népviseletét, eszközeit, kulturáját a betelepítéstől (1720) a kitelepítésig (1946).

Kép és szöveg: Notter Béla

Kategória: Beszámolók


Hírek, beszámolók