Városavató éjszakai túra – az Isaszegi Természetbarát Klub beszámolója

2008-08-25

Augusztus 19-20-án Isaszeg várossá avatásának alkalmából rendezett programsorozat része volt egy éjszakai túra is, Faluból a városba elnevezéssel, melyet Klubunk szervezett. Az elnevezés igazán akkor lett volna frappáns, ha – mint amikor eredetileg kigondoltam az egészet – valóban augusztus 20-ával nyilvánították volna várossá Isaszeget. Így a községházától indultunk volna, és éjfél után a városházához értünk volna. Mivel a városi rangot július elsejével megkapta lakóhelyünk, a túra elnevezése kissé sántít.

Persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon szép időben, majdnem teliholdnál kezdtünk gyülekezni este 8 órakor. Igaz ekkor még csak 3 lelkes fiú volt a regisztrációnak kinevezett kempingasztalnál. Féltem is a kis létszám miatt, de mikor pár perc múlva ismét a helyszínre értem (mivelhogy a nagy kapkodásban otthon felejtettem a regisztrációs íveket és hazaugrottam értük), már nagyon sokan voltak. Ahogy teltek meg a sorok a jelentkezőkkel, úgy lett egyre nagyobb az örömöm. Ez az állapot egészen ötven főig tartott, onnantól az örömbe üröm is vegyült, hiszen csak 50 db kitűző és csoki, – és mint később kiderült – még ennél is kevesebb oklevél volt nálam. A nyüzsgő embertömeg (voltak akik a Charlie koncertről jöttek át az utolsó pillanatban) végül minden aggályomat eloszlatott, hiszen az előkészületek sok munkáját (3 napos bozót-, csalánírtás, egyik nap Balogh Zolival) evvel láttam megtérülő “befektetésnek”. A regisztráció befejezésekor sikerült tea helyett a fáklyákhoz hozott lámpaolajat meghúzni. Ittam már jobbat is!

Az éjszakai túrázás jellegzetességeire, veszélyeire pár szóban felhívtam a végülis 75 főre gyarapodott túratárs figyelmét, és 9 óra előtt pár perccel indultunk is. A katolikus templom után a Madách, Nap, Mátyás király utcán át hagytuk el a várost, és kezdődött el az igazi éjszakai túrázás. Jó tempóban (egyesek szerint túl jóban is) tettük meg az első 4 km-t az Szentgyörgypusztai emlékkeresztig. Egy-egy kanyarban, nyílt terepen nagyszerű volt látni 75 lámpás imbolygó fényét. Kis pihenő után előbb a dányi országútig, majd kis kényszerű kitérővel a sápi úthoz vezető fasorig jutottunk. Ezen több mint egy km-t mentünk, majd a sápi útnál jobbra, a város felé fordultunk. A Honvéd-emlékműnél egy kicsit hosszabb ideig időztünk, csodáltuk Isaszeg éjszakai fényeit. A Pest Megyei Piros jelzésen folytattuk utunkat, újabb 1,7 km után a Honvéd-sírokhoz értünk. Megint egy kis pihenőt engedélyeztünk magunknak, majd a zöld jelzésen az Öregtemplom felé vettük az irányt. Azért csak felé, mert az út utolsó szakaszát nem sikerült járhatóvá tennem, ezért az Erdő utcán jöttünk ki az erdőből.

Visszaérve a célba, szétosztottuk a túrázók között az oklevelet (aláírók: Hatvani Miklós polgármester, Verseczkyné Sziki Éva, jómagam), egy-egy csokoládét és egy erre a célra készült kitűzőt. Mivel több volt az eszkimó, mint a fóka, a kiosztást úgy oldottuk meg, hogy a Természetbarát Klub tagjai, ismerőseim, hozzám közelben lakók akkor nem kapták meg juttatásukat. Nekik én fogom ezen a héten kikézbesíteni jussukat.

Isaszegieken kívül 8 fő Gödöllőről, 2 fő Zsámbokról, 4 fő Budapestről érkezett a túrára + 2 jólnevelt kutya.

Köszönöm mindenki részvételét, aki megtisztelte jelenlétével a városavató túrát. Jövőre is csinálunk hasonlót!

Kép és szöveg: Notter béla

Kategória: Beszámolók


Hírek, beszámolók